Friday, March 25, 2011

     

       Assalamu`alaikum sahabat . Muadz na minx maaf kalau muadz ade buat salah n silap yg antum rasa kecil hati . Kita ney sebagai manusia memang tidak akan terlepas dari melakukan dosa . Tidak kiralah dosa itu kecil ataupun besar . Kita kalau hendak melakukan sesuatau perkara perlulah berfikir dan perkara paling bodoh adalah berfikir selepas melakukan sesuatu perkara . muadz juga sentiase memaafkan sahabat2 ana yg melakukan dosa kat ana ye sahabat2 ! muadz harap korang doakan muadz dpt 9A ekk dlm PMR amin !! that`s all .

saje je na tulis merepek2 . hehehehe ! assalamu`alaikum

Sunday, March 13, 2011

Allah itu Kejam ?

Assalamu`alaikum pengunjung blog Ukhuwah Fillah !

    Didalam dunia ini , Allah telah menciptakan manusia berbagai rupa, dan keadaan . Jadi janganlah dengki kepada mereka yang kaya , pandai dan seb. againya kerana Allah hanaya meminjamkan semua itu sementara sahaja untuk kita . Jadi , berlaku adillah sesama manuisa .   Jika di dalam sebuah restoran itu tukang masak adalah BOSS . Penjaga kaunter adalah BOSS . Pelayan adalah BOSS .Dan BOSS adalah BOSS  . Siapa yang akan menjadi BOSS kalau semua orang ingin menjadi BOSS .

   Oleh itu Allah menciptakan manusia berlainan rupa , kelebihan dan kekurangan yang ada pada seseorang mempunyai sebab untuk DIA berbuat demikian . Dia telah lama berfikir untuk kita kerana Dia lah yang MAHA BIJAKSANA .

   Bayangkan jika satu dunia ini semua orang menjadi perdana menteri . Habis tu siapa pula yang hendak membuat makanan , membersihkan kawasan persekitaran dan berbagai lagi . Oleh itu , kita sesama manusia janaganlah takbur dan bongkak atas kelbihan yang tidak ada pada orang lain .

   Walau tinggi mana pun pangkat kita , kita seharusnya jangan memandang rendah kepada pekerjaan yang dianggap JIJIK oleh masyarakat . Contohnya tukang sapu sampah , pekerja INDAH WATER ( dan yang sama maksud dengannya ) . OTOL TECHNO ENTERPRISE dan sbgnya .

  Sepandai mana pun kita , pelajaran kita juga meungkin akan merosot dan tidak dapat menumpuhatian perhatian terhadap longgokan sampah jikalau tukang sapu sampah tidak wujud di dunia ini .

   Begitu juga dengan bangunan2 mewah yang tersergam indah , tidak akan dipandang oleh orang jika terdapat banyak sampah yang perlu dilakukan oleh mereka yang sepatutnya melakukkan kerja itu .

MORAL OF THE STORY :
 1.Allah bukannya kejam , cume dia berfikir apa yang baik dan buruk untuk umat manusia
2. Tidak memandang hina pekerjaan yang dianggap takde "class"
3. Jangan berebut-rebut ingin menjadi presiden . kalau telah dipilih . laksanakan tanggungjawab dengan amanah dan adil !

Sekian . Wassalamah ! Sory post sikit sgt . Dh x de mase da nie . nternet pon lembab . ngee~