Thursday, December 15, 2011

Jom Join Blogwalking 2012 by JiwarOsak


Kakak dan abang, Jom Join Blogwalking ni :)
NAMPAKNYA, macam GEMPAK jer.. haih ! kenapa ramai perempuan jer ek !
Takpe2 . itu bukan halangan ia semua (:
Okay ! sebelum tu, Muadz berasal dari KL tapi, pindah ke SELANGOR ..



Tekan kat atas tu lahh ^_^


Mangsa keadaan muadz:  

Wednesday, December 14, 2011

Friday, April 22, 2011

Setiap Masa Penentu Juara

" Ala , lepak la jap . Kn byk mase lagi ni . Lagi 10 minit je pun , apelah sangat  . Tak lama , ko rilek je la."

Siapa kate 10 minit tak berharga ?
Siape kate 5 minit tak berharga ?
Dan siapa kata 1 MINIT tak berharga ?

Jawapan yang TEPAT adalah setiap mase itu berharga .
`Masa itu emas` kankankan .

Tak percaye jugak ?
Tengok tak Pertandingan Sorak Antara Unit Beruniform ?
Juri nak tengok berapa minit ?
1 minit je kan .

Tapi berlatih mcm nk tercabut je kaki .
Berlatih berhari-hari , bahkan berminggu-minggu pun ade .
Tapi juri nak tengok persembahan tu berapa minit ?
SEMINIT ?

FUHH ! Berharga jugak seminit tu .
Kerana seminitlah PENGAKAP LELAKI juara .  The best comander among the best . MUHD TALHA MUTHALIB
Kerana seminitlah PENGAKAP PEREMPUAN naib juara
Dan kerana seminitlah PBSM LELAKI juara . Hebat lah AJWAD !

Kan Muadz dah cakap , setiap masa tu berharga . Walaupun sesaat.
Tak percaya ?

Tengok acara lumba lari . Kebanyakan peserta yang memisahkan tempat pertama , kedua dan ketiga adalah SESAAT .
Jadi , hargailah setiap masa yang ALLAH berikan .

Gunakanlah setiap masa itu dengan sebaik-baiknya seperti berzikir , membaca al-quran .
Seboleh-bolehya , kurangkanlah mencarut dalam setiap masa itu ( kalau Muadz ade mencarut , tegur eea) .

Jadi , kalau kita mempunyai banyak masa yang kita tak tahu nak buat ape , buatlah ape2 aktiviti yang BERFAEDAH . Contohnya , membaca buku , berzikir , usrah , dan macam2 lagi lah !

Okeyh , sampai disini sahaja !

MORAL OF THIS STORY :

1. Hargailah setiap masa yang ALLAH kurniakan .
2. Isilah masa lapang dengan perkara2 yg berfaedah .
3. Berikan tepukan kepada pemenang2 pertandingan sorak
4. Yang tak menang tu , taun dpn MUNGKIN ade lagi peluang . INSHAALLAH
5. PENGAKAP JUARA ! Tepuk tepuk tepuk tepuk PENGAKAP !

Jumpe lagi pada edisi akan datang . Renung-renungkan . Dan selamat beramal . Assalamu`alaikum !

Friday, April 15, 2011

" Eeeii , cube ko tengok budak tu , muka dah la hitam legam , macam arang batu pun ade ."
" Kalau hensem takpe la jugak , nie dah la gemok , berjerawat pulak tu . "

~Kita ni siapa nak menilai seseorang itu ini . Ke korang dah dilantik menjadi juri . Juri untuk pertandingan YANG TAK DILAYAN . Tapi Muadz rase takde pertandingan yang SE..... macam tu .

~ Kita kalau nak menilai orang itu ini , kita lihat lah diri kita balik . Ape yang lebih dengan diri kita . Apa yang kurang dengan diri kita . Apa die ada , kita pulak takde . Pastu pulakk , ape yang kite ade , die pulakk takde .

~ Tiada seorang manusia didunia ini yang cukup sempurna dari segi fizikal , jasmani , rohani , intelek dan macam2 la lagi  . Tak percaya ? Muadz cabar korang , kalau korang jumpe manusia yang sempurna macam yang muadz cakap tu . Muadz akan bagi ganjaran RM 1 juta , Sebidang tanah seluas Stadium Shah Alam dan Pakej Percutian 1 tahun di rumah sediri .

~Muadz jamin korang takkan jumpe yg sempurna gile2 . Gerenti lah . So , kite nie sebagai manusia yang tak seberapa sempurna perlulah sedar siapa diri kita .

~Oleh itu , kita janganlah sesekali kutuk orang tu hitam la , tu lah , ini lah . Nak tau kenapa ? Sebab Sahabat NABI MUHAMMAD S.A.W . ( jawab salam tau ) , Bilal bin Rabah , pun kulit die hitam . Tapi Rasulullah tetap bersahabat dengan . Nak tau kenapa ? Sebab itulah ciri2 yang ada pada Rasulullah .

~ Rasulullah tetap berkawan dengan sesiapa sahaja tak kire lah orang tu pendek ke , gemok ke , itu ke , ini ke . Sebab Rasululah berSAHABAT dengan mereka  bukan sebab kekayaan mereka , bukan sebab kemachoan mereka ke . Tapi Rasulullah bersahabat dengan mereka menggunakan KEIKHLASAN hati .

~ Oleh itu jugalah , kita sebagai manusie niiy perlulah saling bantu-membantu sesama sahabat . Walaupun kita tolong orang tu menggunakan wang kite sendiri , 20 sen . 20 sen ape lah sangat . Tapi 20 sen boley beli aiskrim ape , kan Fieza kan !

~ Walaupun 20 sen tu apelah sangat bagi orang yang kita tolong tu , tapi besar pahalanya diCC Allah . Sebagai contoh , sahabat kite sedang kelaparan . Kite pun belanja lah die aiskrim 20 sen tu . Dengan aiskrim tulah , mugkin die telah mendapat tenaga untuk menunaikan solat , untuk membaca al-quran , dan macam2 lagi . Nampak tak ?

* So , moral of the story kali ini :
1. Janganlah kutuk mengutuk , mencaci , dan menghina antara satu sama lain .
2. Sentiasalah membantu bukan sahabat sahaja , bahkan cikgu2 , orang tua dan sesiapa sahaja yang sedang dalam kesusahan selagi kita terdaya .
3. BerSAHABAT lah dengan seseorang itu bukan kerana kekayaan , ketampanan , kefamousan die . Tapi berSAHABAT lah dengan mereka kerana merekalah sahabat kite .
4. Sebelum solat , kalau lapar , makan dulu kerana kelaparan itu mungkin akan menyebabkan kekhusyukan kita dalam solat kurang .
5 . Belilah aiskrim buatan mak fieza , sedap , lazat , murah dan berbaloi . Hanya 20 sen je satu . HAHAH!

Sekian . Sampai disini sahaja kita untuk kali ini . Yang baik itu dtg dr Allah dan yg buruk itu dtg nye dari SYAITAN . Assalamu'alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh ! Sorry kalau sesiape yang terasa n marah . Tp kalau nk tambah ape2 lagi , juz comment here kay ! BYE :)

Friday, April 1, 2011

Sifat hasad dengki !




"Budak ni , keje die memekak je . Mentang-mentanglah dah beli motor baru . Die ingat ni jalan bapak die ke . HAH ?!"

Knape kite nak dengki dengan orang . Tu motor die , sukati dielah . Nak tunggang style terbang ke , style muka cium jalan ke, lantak die lah .

Drpd korang , korang ade motor ke yang bising2 , mengumpat pasal die ney . Takde ? Kalau takde , senyap je lah .





"Aikk , mase tu naek motor baru memekak je . Tp sekaraang ni , naik basikal . Basikal Fixie pulak uh . Dah la badan gemok . Tak bocor ke tayar ?"

Die naik basikal pun korang dengki jugak . Naik basikal kire okeylah tu , dpt sihatkn badan , tak memekak mcm sebelum ney n mengurangkan lapisan ozon .

Korang ade ke basikal ? Lagi-lagi basikal Fixie mcm die tu . Takde? So , takyah la bising2 .

Cerita di atas tadi hanyalah contoh semata-mata . Sifat dengki ni memang lah satu penyakit yang tak boleh di buang .

Dengki boleh menyebabkan bermacam-macam dosa .




"Hindarilah sifat dengki kerana ia akan memakan amalan kamu sebagaimana api memakan kayu yang kering." (HR Bukhari dan Muslim)

Betapa indahnya hidup yang Allah swt anugerahkan buat hamba-hambaNya yang beriman kerana tidak ada satu gerakan hati dan fizikal pun yang berakhir dengan sia-sia. Semuanya bermakna.

Sungguh rugi mereka yang tidak mampu memahami indahnya hidup dalam persaudaraan iman. 

1. Ada kebencian dalam hati. 

2. Ada permusuhan dalam diri.

3. Ada dengki yang tiba-tiba mendominasi.

Ada Pembangkangan Di Sebalik Dengki 

Jika diteliti sekilas lalu, dengki menunjukkan wujudnya ketidakberesan antara seseorang dengan orang-orang tertentu


Setakat ini sahaja kita untuk hari ini . Adik- beradik berebut nak on9 . Sekali lagi minta maaf atas segala kesulitan dan kesalahan . Jika mahu mengenali sifat hasad dengki dengan lebih mendalam , hanya klik di bawah ini . Sekian . Assalamu`alaikum ! 

1. 
\http://mykonsis.org/v3/index.php?option=com_content&view=article&id=13:hasad-a-dengki&catid=2:artikel&Itemid=4
2. http://www.syokarticle.com/index.php?option=com_content&view=article&id=173:tip-tip-mengelak-perasaan-hasad-dengki-&catid=51:fikrah&Itemid=88

Friday, March 25, 2011

     

       Assalamu`alaikum sahabat . Muadz na minx maaf kalau muadz ade buat salah n silap yg antum rasa kecil hati . Kita ney sebagai manusia memang tidak akan terlepas dari melakukan dosa . Tidak kiralah dosa itu kecil ataupun besar . Kita kalau hendak melakukan sesuatau perkara perlulah berfikir dan perkara paling bodoh adalah berfikir selepas melakukan sesuatu perkara . muadz juga sentiase memaafkan sahabat2 ana yg melakukan dosa kat ana ye sahabat2 ! muadz harap korang doakan muadz dpt 9A ekk dlm PMR amin !! that`s all .

saje je na tulis merepek2 . hehehehe ! assalamu`alaikum

Sunday, March 13, 2011

Allah itu Kejam ?

Assalamu`alaikum pengunjung blog Ukhuwah Fillah !

    Didalam dunia ini , Allah telah menciptakan manusia berbagai rupa, dan keadaan . Jadi janganlah dengki kepada mereka yang kaya , pandai dan seb. againya kerana Allah hanaya meminjamkan semua itu sementara sahaja untuk kita . Jadi , berlaku adillah sesama manuisa .   Jika di dalam sebuah restoran itu tukang masak adalah BOSS . Penjaga kaunter adalah BOSS . Pelayan adalah BOSS .Dan BOSS adalah BOSS  . Siapa yang akan menjadi BOSS kalau semua orang ingin menjadi BOSS .

   Oleh itu Allah menciptakan manusia berlainan rupa , kelebihan dan kekurangan yang ada pada seseorang mempunyai sebab untuk DIA berbuat demikian . Dia telah lama berfikir untuk kita kerana Dia lah yang MAHA BIJAKSANA .

   Bayangkan jika satu dunia ini semua orang menjadi perdana menteri . Habis tu siapa pula yang hendak membuat makanan , membersihkan kawasan persekitaran dan berbagai lagi . Oleh itu , kita sesama manusia janaganlah takbur dan bongkak atas kelbihan yang tidak ada pada orang lain .

   Walau tinggi mana pun pangkat kita , kita seharusnya jangan memandang rendah kepada pekerjaan yang dianggap JIJIK oleh masyarakat . Contohnya tukang sapu sampah , pekerja INDAH WATER ( dan yang sama maksud dengannya ) . OTOL TECHNO ENTERPRISE dan sbgnya .

  Sepandai mana pun kita , pelajaran kita juga meungkin akan merosot dan tidak dapat menumpuhatian perhatian terhadap longgokan sampah jikalau tukang sapu sampah tidak wujud di dunia ini .

   Begitu juga dengan bangunan2 mewah yang tersergam indah , tidak akan dipandang oleh orang jika terdapat banyak sampah yang perlu dilakukan oleh mereka yang sepatutnya melakukkan kerja itu .

MORAL OF THE STORY :
 1.Allah bukannya kejam , cume dia berfikir apa yang baik dan buruk untuk umat manusia
2. Tidak memandang hina pekerjaan yang dianggap takde "class"
3. Jangan berebut-rebut ingin menjadi presiden . kalau telah dipilih . laksanakan tanggungjawab dengan amanah dan adil !

Sekian . Wassalamah ! Sory post sikit sgt . Dh x de mase da nie . nternet pon lembab . ngee~

Tuesday, February 8, 2011

Eeii , Busuknya ! - Siri 2

      Ketika itu , White dalam perjalanan ke kedai untuk membeli barang dapur yang dipesan oleh ibunya . White memang seorang anak yang suka menolong ibu bapanya . Selepas membeli keperluan dapur , dia pulang ke rumah melalui satu lorong yang gelap dan sunyi . Di situ memang remaja  menjadikan tempat tu sebagai 'port' untuk melepak . Dia terdengar remaja tersebut ketawa . Tiba-tiba dia terdengar suara ketawa yang dia selalu dengar . Apabila melihat dengan lebih jelas , rupa-rupanya Black ada dalam kumpulan budak-budak sengal tersebut . Dia terlihat Black sedang menghisap rokok dan memegang sebotol air yang seakan-akan arak .

       White kebingungan , dia mahu memanggil Black tetapi dia takut kerana kumpulan tersebut memang kumpulan budak-budak sengal . Dia sayangkan nyawa nya . Kemudian , dia berlalu pergi . Dia tidak tahu apakah punca yang menyebabkan Black menjadi sebegitu 'sengal' . White tahu sebelum ini Black memang menghisap rokok , tetapi White telah banyak menasihatkan Black sehinggalah Black tidak menghisap rokok .

      Di rumah , White bangun malam untuk berQiamullail . Kemudian dia solat sunat hajat , dan hajat utamanya adalah  , agar Allah S.W.T . menyedarkan Black dari gejala sosial  itu . Dia juga berhajat semoga Allah menjauhkannya dari perkara yang  buruk .  Kemudian  dia berhajat  yanng sampingan seperti memohon kebahagiaan dan lain-lain.

       Dia ingin sangat berjumpa dengan Black tetapi dia tiada masa kerana Black selalu keluar rumah sehinggalah dua tiga hari baru balik . Pada satu hari , dia pergi ke rumah Black , tetapi jiran sebelah rumah Black mengatakan yang keluarga Black telah berpindah jauh dari kawasan perumahan tersebut .White sedih , dia tidak sempat menasihati rakan karibnya itu . YANG TINGGAL HANYALAH KENANGAN .

        Sehinggalah 15 tahun berlalu dari mereka tingkatan 3 , White terbaca di muka depan akhbar . Seorang pemuda yang telah terlantar di hospital sejak 2 bulan lalu memerlukan wang pembedahan sebanyak RM200,000.00 untuk melakukan pembedahan . Hatinya mula tersentak . Apabila melihat nama dan gambar pemuda tersebut , dia terkejut . Rupa-rupanya dia terkejut . Rakan karibnya itu , Black , menghidap penyakit yang sangat kronik akibat merokok .

        Dia segera ke Hospital Besar Kuala Lumpur untuk melihat rakan karibnya itu . Black perlu menggunakan alat bantuan pernafasan kerana hatinya telah rosak teruk , Black sedih melihat rakannya yang sedang koma itu . Dia setiap hari melawat Black dan membawa buah tangan . Dia juga akan membaca yaasin untuk Black . Black seperti faham akan apa yang dilakukan oleh White . Air mata mengalir dari matanya .


  


        White berhajat untuk membiayai segala kos rawatan yang diperlukan Black . Black tersenyum dalam keadaan koma. Baru sahaja senyum , tiba-tiba Black seperti dalam keadaan nazak . Dia memanggil doktor dan mengajar Black mengucap dua kalimah syahadah . Akhirnya , Black meninggal dunia dalam keadaan yang memilukan . White menangis teresak-esak . Tetapi dia bersyukur kerana Black sempat bertaubat sebelum dia meninggal.


        White yang kini telah bergelar antara jutawan terkaya di Malaysia berhasrat mendermakan wang yang ingin diberikan  kepada Black kepada beberapa Maahad Tahfiz di Malysia yang serba kekurangan .






Moral of the story :1.Jangan tamak , org tamak slalu rugi.
                             2. Jangan hisap rokok kerana rokok haram ( ade dadah ).
                             3.Sentiasa perihatan .
                             4.  Kalau ade lagi comment eekk ,


               

                                                            SEKIAN              
 

Tuesday, February 1, 2011

Eeiii , Busuknya !





Go to fullsize image
                                   

Pada suatu hari , Black dan White sedang berjalan-jalan di tengah-tengah kota raya yang penuh sesak dengan kenderaan . Tiba-tiba mereka terpandang sekumpulan manusia , boleh dikatakan pelajar yg berumur belasan tahun , sedang merokok . Black memandang lama .

"Black , ape yg kau pandang tuh ?"

"Ko x nmpk ke , diorang tgh hisap rokok , rase mcm MACHO  la plak kalau budak perempuan tengok aku hisap rokok."

"Macho ko ckp ? Ish , dh la busuk bende tu. Dh la jom la kite masjid , azan zohor dh bergema dh tu ."

Setelah selesai menunaikan solat Zohor , mereka pun menuju ke kedai mamak untuk menjamu selera . Sekali lagi mereka terpandang akan seorang pakcik yg sedang 'online' Facebook di kedai mamak yg penuh dgn pelanggan yg suka ke kedai itu kerana ade wireless. Semakin kuat perasaan ingin cuba Black utk menghisap rokok .

"White , ko x mpk ke pakcik tu , Macho ape hisap rokok . Boleh menguatkan tenaga batin kau tahu ."

"Ish ko nie Black , x baik mengumpat orang la . Kan dosa mengumpat tu lebih besar dr membunuh."

"Ape yg aku mengumpat plak , aku ckp bende yg fakta ."

Setelah makan mereka pon pulang . Sambil itu , White risau akan Black yg ingin cuba merokok . Dia memberi nasihat kepada sahabatnya itu kerana mereka telah berkawan rapat sejak dr kecil lagi . Black hanye mengangguk.

)(*&^%$#!@#$%^*&()_+(*^%$#@!@#$%^&*()+)(*$#@!~!@#$%^&*()__++_)(*&^%$#@mkmj

Saturday, January 29, 2011

TEMENGGUNG JUARA

  
        aahh !! kasut kotor ...
  Konon hero la nie !

Post pertama tahun 2011 , Januari
   Fuhh ! penat btul smlm . Pagi tu dh la road run . Pastu kene pegi solat jumaat -Kutip duit . Lipat tikar and sejadah . dapat la gaji yg x seberapa tapi bersyukur .! Sebenarnye dh lame x berblogging pasal kakak and adik conquer nternet . Tapi meray kt dorang . pastu dpt laa.

  Nie nk cite nie . Ape perasaan korang bile rumah sukan korang juara / kalah . Mestilah ade yg sedih x kurang juga yg gembira . kite nie sbg umat Islam x usah nk gadoh2 pasal bende yg remeh -temeh . orang kan dah besar , pandai2 la korang settle kan hal korang .

 Muadz nk ucap la tahniah kt sume org yg berjaya memeriahkan Kejohanan Merentas Desa tu . Walaupun x menang , x pela . tu bkn rezeki korang . maybe next time ade la tu . Tapi korang kene radha akan ketentuan Tuhan .

  Sebab kemenangan tu Allah yg punyer . Itu hakNYA nk bg kt sesiape yg bertuah . Kalau x dpt ape yg dihajati , jgn la nk marah kt Allah . Sbb sume yg ade kt dunia '"neyh" Allah yg punyer .

  Kite sume kene fikir balek . Kite Tuhan ke Allah tu Tuhan ? Jawaban yg tepat mestilah ALLAH LA TUHAN . Contoh la Faris ade buah limau yg manis ( Happy New Year 2 all Chinese) Muadz ckp la kt Faris yg Muadz nk rase sket buah limau tu esok . Faris ckp okey la tp Faris x janji . Klau Faris lapar , Faris mkn la limau tu . Esok pulak Muadz ckp kat Faris yg Muadz nk limau tu . Tapi Faris dh mkn buah limau tu sbb dye lapar . Muadz pon marah Faris . Padahal limau tu Faris yg punyer , skati dye la nk mkn ke , nk buat hiasan ke.

 Begitu juge lah dgn Allah . Dye yg Maha Memiliki .! So , Muadz nk berterima kaseh kepd ALLAH Yang MAHA ESA . Kerana DIA telah memberi Muadz merasai kemenagan dan kenikmatan juara .! Kn Faris kn !

  So TEMENGGUNG , after this jgn maen2 . leburkan rekod BENDAHARA yg tlah juara ? kali berturut -turut .!

Okeyh , Assalamu'alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh ! Sorry klau ade yg terasa hati . hehehe . Kite hidup didunia nie sementara jer . KEMENANGAN akhirat lgi penting kan .!